Belangrijke vraag is vanzelfsprekend wat de kosten van coaching en training zijn.
Particulier tarief
Voor 2022 geldt een tarief van € 75,-- (inclusief BTW) per bijeenkomst. Bijeenkomsten duren maximaal 1,5 uur. Om coaching voor iedereen aan te kunnen bieden, wordt regelmatig 'naar draagkracht' een ander tarief gehanteerd. Wanneer het genoemde tarief dus voor jou financieel niet te dragen is (te duur), dan kan hiervan worden afgeweken. Wanneer je dit vantevoren aangeeft, dan wordt hier rekening mee gehouden.
Daarnaast is het goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om de kosten van coaching vergoed te krijgen. Zie verderop in de tekst.
Zakelijk tarief
Voor 2022 geldt een tarief van € 85,-- (exclusief BTW) per uur. Bijeenkomsten duren maximaal 1,5 uur.
Voor workshops geldt een vaste prijs per deelnemer of is rekening gehouden met een maximaal aantal deelnemers per groep.
Trainingen voor bedrijven en teams zijn maatwerk. Een prijsindicatie kan na een oriëntatiegesprek worden gegeven.
Vergoedingsmogelijkheden
Aan onderstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Het is uitsluitend een opsomming van mogelijkheden. Er kunnen andere regelingen voor jou of in jou specifieke situatie van toepassing zijn die niet zijn genoemd. Regelingen en vergoedingen kunnen bovendien jaarlijks wijzigen. Informeer daarom altijd goed wanneer je gebruik wil maken van vergoedingsmogelijkheden.
CAO
Werkgevers vinden het tegenwoordig steeds belangrijker dat je persoonlijk ook lekker in je vel zit. Vraag je leidinggevende of personeelszaken naar het coachingsbudget dat is opgenomen in je CAO. Het is handig om vooraf hiernaar te informeren.
Persoonlijke ontwikkeling
Coaching is een vorm van persoonlijke ontwikkeling. Dit wordt door bedrijven steeds vaker vergoed en gestimuleerd. Vraag je leidinggevende of personeelszaken naar de mogelijkheden. Wanneer hierom gevraagd wordt, dan kunnen wij uiteraard een passend voorstel maken waarin het nut en doel voor jou staat vermeld.
Aftrek via belastingaangifte
De belastingdienst ziet coaching soms als ‘studiekosten of andere scholingsuitgaven’ voor particulieren. Informeer hiernaar bij je belastingadviseur of bij de belastingdienst. Er zijn namelijk stricte voorwaarden aan verbonden.
Zorgverzekering
De basis- en aanvullende zorgverzekering bieden geen mogelijkheden voor vergoeding van persoonlijke ontwikkeling in de vorm van coaching. Wanneer coaching als alternatieve geneeswijze wordt aangemerkt en de coach als zorgverlner in het AGB-register is opgenomen, dan wordt mogelijk een deel vergoed. Informeer hiernaar bij je zorgverzekering. Dirk Smit Coaching & Persoonlijke Groei is niet als zorgverlener opgenomen in het AGB-register waardoor facturen niet voor vergoeding in aanmerking komen bij zorgverzekeraars.
Bedrijfskosten
Kosten voor coaching van ondernemers zijn bedrijfskosten die aftrekbaar kunnen zijn van de belasting. Wil je hiervan gebruik maken? Vraag je accountant dan om advies.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan is het heel goed mogelijk dat je gebruik kunt maken van een coachingstraject om weer aan de slag te gaan. Informeer hierover bij je verzekeraar.